26 Eyl 2008

KADİR GECESİ

Kuran-ı Kerimde ismen geçmekte ve hakkında müstakil bir sure (Kadir suresi) bulunmaktadır. Duhan suresinin 3.v ayetinde sözü edilen "mübarek bir gece"den maksat da tefsircilerin çoğunluğuna göre Kadir Gecesi olduğundan bu gece hakkında "Mübarek Gece" nitelenmesinin bizzat Yüce Allah tarafından yapılmış olduğu söylenebilir. Mübarek; kutlu, bereketli, hayrı bol ve kutsi değeri olan demektir. Kadir sureinde bu geceden tazimle söz edilir ve "bin aydan hayırlı, meleklerin ve Ruhu'l-Kudus'ün indiği, ta fecre kadar esenlik dolu bir gece" olduğu anlatılır. Özellikle Kur'an'ın o gece indirildiği vurgulanır.Kadir kelimesi sözlükte, güç yetirmek manasının yanı sıra hüküm, takdir, şeref, ululuk ve tazyik gibi anlamlara da gelir."Kadir gecesi"nde bu manaların her biri mevcuttur.

Kadir suresinde Kur'an'ın bu gecede indirildiği, Bakara suresinde de ramazan ayında indirildiği belirtilir. Buna göre, Kadir gecesinin Ramzan ayı içinde olduğu olduğu açıktır. Hadisi şeriflerdeki bilgilerden hareketle Kadir gecesinin ramazanın hangi gecesine denk geldiği kesin söylenememekle beraber, bunun 27. gecesi olduğuna ittifaka yakın bir kanaat mevcuttur.Zamanın kesin olarak bildirilmemesi insanların ona güvenip diğer zamnlarda kulluk görevlerini ihmal etmemelerinin hedeflenmesi gibi bazı hikmetlerle açıklanmıştır.

Bir hadisi şerifte "kim inanarak ve sadece Allah rızası için Kadir gecesinde kalkarsa (o geceyi ihya eder, değerlendirirse) geçmiş günahları bağışlanır." buyurulur.Bu gecede kalkıldığında gecenin nasıl ihya edileceği ayetlerde ve hadislerde açıklanmadığına göre , bu mü'minin kendisine bırakılmıştır.Namaz ,dua ve istigfar, tefekkür ve zikir , kuran okumak, muhtaçlara yardım etmek, yakınlarının ve din kardeşlerinin gönüllerini almak en güzel değerlendirme yollarıdır. Rasuluılah bunların herbirini yaptığına göre bu geceyi değerlendirmek isteyenlerde aynı yolu izlemelidirler.Kaynaklarda Hz. peygamberin , bu geceye denk gelebilmek için ibadet ve taata ayrılan bir program içinde ramazanın son 10 gününü ittifakla geçirdiği kaydedilir.Bu gecenin feyzinden yoksun kalmak istemeyen mü'min, hiç değilse yatsı teravih ve sabah namazını cemaatla kılmaya gayret etmeli, din kardeşleri ile birlikteyapılan dualara katılmalıdır.Kadir gecesinden söz edilen bir hadisi şerifte "Ondan mahrum olanlar çok büyük şeyden mahrum olmuştur."buyrulur
.

Hiç yorum yok: